Fem trender om anmärkningar

2019-09-11

Anmärkningarna minskar. Det visar UCs senaste undersökning över utvecklingen av anmärkningarna under årets första sex månader. Trots att befolkningen ökar går antalet anmärkningar ned. Allt fler har råd att göra rätt för sig. Här tar du del av våra fem slutsatser om anmärkningsläget.

Anmärkningarna minskar

Antalet personer med en ny eller gammal betalningsanmärkning fortsätter att minska. Under första halvåret var det en procent färre personer som hade någon typ av betalningsanmärkning. Det är en trend som har varit konstant sedan 2013.

A-målen minskar mest

Antalet personer med en anmärkning från stat, landsting eller kommun, så kallade A-mål har minskat mest. Hittills, på bara ett halvår, har minskningen varit hela 1,7 procent.

Allt färre personer med skuldsaldo

Antalet personer som har ett skuldsaldo till Kronofogdemyndigheten har minskat med en halv procentenhet. Nu har ungefär 300 000 personer en kvarvarande skuld till Kronofogdemyndigheten. Många med skuldsaldo har haft det länge och ungefär hälften av de med skuldsaldo betalar inte av på sin skuld. En stor grupp sitter kvar med skulder sedan 90-talskrisen.

Antalet aktiva kortkrediter planar ut

Antalet personer som har en aktiv kredit har samtidigt planat ut under det första halvåret efter att ha ökat under många år. Under sommaren har det varit många kampanjer om att ta krediter, kanske kommer vi att se en effekt av det i statistiken under hösten.

Unga klarar sig bra

Den ålderskategori där anmärkningarna minskar mest är bland de unga. Det är gruppen 18-25-åringar som nu klarar sig bra i statistiken. Kanske klarar deras föräldrar att hjälpa sina barn oftare nu när konjunkturen är bra. Risken är annars högst bland kreditsökande ungdomar jämfört med andra åldersgrupper som söker en kredit.

Den grupp där anmärkningarna faktiskt har ökat något är bland 65-plusåringarna. De har historiskt haft få anmärkningar och krediter. Men kreditanvändandet har ökat bland de över 65 och därmed har också anmärkningarna ökat för dem som inte har kunnat betala.

Vill du läsa mer om betalningsanmärkningar?

Vilka anmärkningar registrerar vi?
Hur allvarlig är en anmärkning? 
Vilka anmärkningar är värst? 
Datainspektionens vägledning angående anmärkningar

 

 

 

 

Richard Damberg

Utbildare och kreditexpert

Richard brinner för att göra det komplicerade enkelt och det bästa han vet är aha-upplevelser hos sina kursdeltagare. Han håller kreditkurser och skriver nyhetsbrev till UCs kunder sedan två år tillbaka. Richard har varit kundansvarig i bank och har hållit tusentals möten med kreditkunder. När han inte är på UC kan du säkert träffa på honom ute i skog och mark. Eller så filar han på sin italienska. Här skriver han om vår utbildningsverksamhet, delar med sig av sin kunskap inom krediter och skriver om aktuella ämnen inom branschen.