Högsta konkursnivåer för bolag sedan 90-talet, drygt 10 000 aktiebolag i konkurs under 2024

I dag

Den senaste statistiken från affärs- och kreditinformationsföretaget UC visar att antalet företagskonkurser nådde rekordhöga nivåer under 2024. När UC summerar antalet konkurser för 2024 och blickar framåt mot 2025, visas en dyster start för företagsåret 2025. Antalet konkurser är på liknande nivåer som under 1990-talet, med drygt 10 000 aktiebolag som har gått i konkurs. Konkurserna har nått nya katastrofala nivåer och inom vissa branscher är ökningen över hundra procent jämfört med de redan höga konkurstalen från föregående år. Enligt UCs riskprognos är företag inom bygg, restaurang, partihandeln och detaljhandeln de branscher som riskerar att drabbas av flest konkurser under kommande året.

När UC summerar konkursåret 2024 och blickar framåt mot företagsåret 2025 är det tydligt att vi kommer från en tid med historiskt höga konkursnivåer. Konkursläget för 2025 är dock svårbedömt.

UCs konkursstatistik från helåret 2024 visar att alla stora branscher i dagsläget är hårt drabbade. Inom vissa branscher var ökningen över hundra procent.

- Konkurserna fortsätter att bokstavligen skjuta i höjden från redan katastrofalt höga nivåer i Sverige. Enligt vår senaste statistik ökade antalet konkurser med 21 procent under 2024 jämfört med 2023. Trots detta ser vi en positiv trend under andra halvåret 2024 med en minskning på 17 procent jämfört med första halvåret. Under 2023 hade vi en ökning under andra halvåret i förhållande till första halvåret. Det är anmärkningsvärt att antalet konkurser minskade i samtliga län, förutom Blekinge, under andra halvåret. Specifika branscher visar också intressanta trender; byggbranschen såg en 4-procentig ökning i konkurser under 2024, men en markant minskning på 24 procent under andra halvåret. Detaljhandeln noterade en total minskning på 7 procent för året och 16 procent jämfört med första halvåret. Den övergripande trenden mot minskande konkurser under andra halvåret indikerar en viss återhämtning inför 2025, säger Vlasta Valan, Data scientist på affärs- och kreditinformationsföretaget UC.  


Konkursåret 2024 – rekordmånga konkurser på 90-talnivåer

Under 2024 har konkurserna totalt sett ökat med 21 procent i jämförelse med 2023. Konkurserna har under 2024 ökat inom flera stora branscher i Sverige.

Byggbranschen visar en ökning av konkurser med 4 procent jämfört med 2023, dock med en minskning med 24 procent under andra halvåret 2024. Detaljhandeln uppvisar en minskning med 7 procent under 2024 och 16 procent under andra halvåret. Konkurserna inom hotell- och restaurang har ökat med 9 procent under 2024, dock med en minskning med 4 procent under andra halvåret. Konkurserna inom transportsektorn har minskat med 2 procent under 2024 och 24 procent under andra halvåret.

Gällande nystartade bolag under 2024 så noterar UC en minskning om 5 procent när 2024 sätts i relation till 2023.

Majoriteten av nystartade företag hade sitt säte i Stockholms, Västra Götalands, och Skåne län. Under 2024 startade minst antal nya företag i Blekinge, Gotland och Jämtlands län. De branscher där det tillkom flest nystartade företag under 2024 var inom specialiserad bygg- och anläggningsverksamhet, detaljhandel, dataprogrammering och konsulttjänster till företag.

Under helåret 2024 försattes drygt 10 000 aktiebolag i konkurs. Detta är på liknande nivåer som under början av 90-talet då Sverige genomled en djup ekonomisk kris.

- Under finanskrisen 1994 försattes drygt 11 000 aktiebolag i konkurs enligt SCB. Dessa nivåer är jämförbara med de nivåer vi noterade under 2024, vilket är oroväckande. År 1994 nådde vi en topp, följt av en nedgång under följande fem år. Om vi blickar framåt ser vi troligtvis en liknande trend där återhämtningen kommer att ta flera år innan ekonomin och konkursnivåerna stabiliseras, säger Vlasta Valan.

Företagsåret 2025, försiktiga tecken på ljusare tider

Under 2024 har tillväxten i den svenska ekonomin varit svag. Under året började inflationen närma sig inflationsmålet, vilket ledde till att centralbankerna sänkte räntorna. Den försvagade köpkraften och de högre räntekostnaderna resulterade i låg konsumtion och pessimism bland hushållen under året.

Med de fallande räntorna har hushållens optimism börjat återvända. De flesta prognosmakarna förutspår en högre tillväxt under 2025 och att BNP kommer att växa med cirka 2 procent under året.

Enligt SCB:s konjunkturklocka från januari framträder en försiktigt positiv bild av den svenska ekonomin under kommande året. I november noterades en tydlig övergång från recession till återhämtningsfas. Även om de flesta indikatorer fortfarande ligger långt under den långsiktiga trenden, visar de tecken på återhämtning.

Hushållens ekonomi förbättrades under 2024 med fallande räntekostnader och ökade reala inkomster. I november steg både hushållens konsumtion och företagens produktion vilket fick konjunkturklockan att svänga över till återhämtningsfasen.

Det är dock för tidigt att påstå att ekonomin nu vänder. Både september och oktober visade på en svag ekonomisk utveckling, och BNP-indikatorn låg i november inte mycket över den genomsnittliga nivån för de senaste två åren. Övergripande visar dock SCB:s konjunkturklocka visar en mer positiv bild över svensk ekonomi och att vi troligtvis går mot ljusare tider.

Enligt preliminära siffror från Statistiska centralbyrån från början av januari sjönk inflationstakten enligt konsumentprisindex (KPI) från 1,6 procent i november till överraskande låga 0,8 procent i december. Det oväntade fallet ökar sannolikheten för att Riksbanken återigen kommer att sänka styrräntan under januari.

Inflationen har legat något under 2 procent en tid, och Riksbanken planerar att gradvis sänka styrräntan till 1,50 procent i juni 2025. De lägre räntorna förväntas stimulera både företagsinvesteringar och hushållens konsumtion, men vid slutet av 2025 kommer resursutnyttjandet i ekonomin fortfarande att vara betydligt lägre än normalt, och arbetslösheten kommer att förbli hög.

Konkursutsatta branscher under 2025

Det råder hög osäkerhet på marknaden och trots att inflationen avtagit kommer konkurserna troligtvis att ligga kvar på fortsatt höga nivåer. UC har tittat på vilka branscher som bedöms ha högst sannolikhet att gå i konkurs under det kommande året.

Företag med störst risk att gå i konkurs under 2025 hittas främst i Stockholm, Västra Götalands län och i Skåne län. Utöver detta noterar UC något förhöjda nivåer i Uppsala och Östergötlands län.

Utsatta branscher under 2025 är specialiserad bygg- och anläggningsverksamhet, partihandel, detaljhandel och restaurangbranschen.

- År 2024 var ett dystert år, med konkursnivåer jämförbara med de på 1990-talet. Bygg-, detaljhandels- och hotell- och restaurangbranscherna har haft det särskilt tufft. Om vi blickar mot det kommande året finns det dock ljusglimtar och tecken på återhämtning. 2025 är fortsatt svårbedömt och det är för tidigt att säga att ekonomin kommer att vända. Förhoppningsvis kommer de ekonomiska stimulansåtgärderna att göra att nästa års analys blir en mer positiv läsning. Återhämtningen kommer troligtvis att ta några år och kommer inte att ske över en natt, avslutar Vlasta Valan.

Kontakt
My Morinder (presskontakt), press@uc.se

För att se konkursutvecklingen på läns- och kommunnivå samt branscher, besök vår sida för samlad statistik om konkurser.

Om UCs konkursstatistik

UCs konkursstatistik omfattar aktie-, handels-, och kommanditbolag samt övriga juridiska personer. Den månatliga konkursstatistiken mäts från den första till den sista dagen per månad. Om månadsskiftet sker på en helg eller röd dag kommer statistiken mätas från den första till den sista tillgängliga arbetsdagen.