Konkurserna fortsätter att öka – återhämtningen går långsammare än förväntat

Pressmeddelande okt 01, 2024 06:15

UCs konkursstatistik visar att läget på marknaden fortsatt är utmanande och skakigt. De branscher där konkurserna minskade mest under september månad var detaljhandeln, byggindustrin samt restaurang- och hotellbranschen med 17 procent, 18 procent respektive 10 procent i jämförelse med i fjol. Inom fastighetsbranschen, information- och kommunikationsbranschen samt juridik, ekonomi, vetenskap och teknik ökade dessvärre konkurserna, vilket signalerar att återhämtningen i den svenska ekonomin går långsammare än väntat.


Enligt färsk statistik från UC ökade antalet konkurser under september månad med totalt 11 procent i hela landet i jämförelse med samma period i fjol.

Antalet nystartade företag minskade med dryga 11 procent jämfört med samma period föregående år.

Återigen ser vi en liten ökning av konkurserna på den svenska marknaden vilket indikerar att återhämtningen går långsamt och det är tydligt att lågkonjunkturen hänger kvar längre än förväntat. Enligt UCs data ökade konkurserna under september inom fastighetsbranschen, information- och kommunikationsbranschen samt juridik, ekonomi, vetenskap och teknik med 62 procent, 47 procent respektive 35 procent. Under föregående månad såg vi däremot en minskning av konkurserna vilket gör läget framöver svårbedömt, säger Gabriella Göransson, vd på affärs- och kreditinformationsföretaget UC.


Konkurserna ökar men en försiktigt positiv utveckling inom detaljhandeln noteras

Den svenska ekonomin har i stort sett inte vuxit alls sedan slutet av 2021 vilket leder till att återhämtningen i ekonomin ser ut att bli något fördröjd. Detta har en naturlig påverkan på konkursläget och förutsättningarna för företagen.

Enligt Konjunkturinstitutets barometer börjar hushållens syn på ekonomin närma sig ett normalläge. Detta reflekteras även i UCs data där en gynnsam utveckling inom detaljhandeln har noterats. Datan pekar på den största minskningen av konkurser under september månad. Detta är en minskning med 23 procent i jämförelse med september i fjol.

Riksbankens räntesänkningar och indikationer på ytterligare sänkningar innan årets slut leder förhoppningsvis till ökad stimulans inom ekonomin och ett minskat antal konkurser. Samtidigt har september månad varit tyngd av besked om varsel om uppsägningar bland storbolag som Telia, Ericsson, och Northvolt. Vad detta kan innebära för konkursläget och arbetslösheten framöver återstår att se. Under augusti månad såg vi att konkurskurvan började vända nedåt i många branscher. Dessvärre ser vi nu att konkurserna nu ökar över lag, vilket gör det framtida konkursläget och makroekonomiska situationen svårbedömd, avslutar Gabriella Göransson.


Kontakt

Vicky Allard (marknadsansvarig), 073-801 51 10, vicky.allard@uc.se alt marknad@uc.se


För att se konkursutvecklingen på läns- och kommunnivå samt branscher, besök https://www.uc.se/konkursstatistik/


Om UCs konkursstatistik
UCs konkursstatistik omfattar aktie-, handels-, och kommanditbolag samt övriga juridiska personer. Den månatliga konkursstatistiken mäts från den första till den sista dagen per månad. Om månadsskiftet sker på en helg eller röd dag kommer statistiken mätas från den första till den sista tillgängliga arbetsdagen.

uc.se/konkursstatistik kan du se en karta över företagskonkurser på länsnivå.