Information

22 januari har kundservice stängt från kl. 11:00 med anledning av utbildning. Vi finns tillgängliga som vanligt igen den 23 januari kl. 09:00. Under tiden är ni är välkomna att mejla ert ärende till oss på hej@uc.se

Konkursstatistik

Minskat antal Oförändrat Ökat antal Källa: UC AB

Hela året

Ladda ner karta som

Företagskonkurser ökar under december – återhämtningen dröjer

Konkursstatistik-image-770x433.jpg

Den senaste statistiken från affärs- och kreditinformationsföretaget UC visar att antalet företagskonkurser ökade med 6 procent under december månad jämfört med samma period föregående år. Efter några månader med minskande konkurser ökar konkurserna återigen, vilket tyder på att återhämtningen i samhällsekonomi fortsatt är skör och att det makroekonomiska klimatet är svårbedömt. Den största ökningen av konkurser noteras inom hotell- och restaurangbranschen, med en uppgång på hela 62 procent jämfört med december förra året. Inom byggindustrin minskade antalet konkurser med 4 procent, inom transportsektorn med 18 procent och inom detaljhandeln med 4 procent.

Enligt färsk statistik från UC ökade antalet konkurser under december månad med totalt 6 procent i hela landet jämfört med samma period i fjol.

Antalet nystartade företag under december månad minskade med cirka 4 procent jämfört med samma period föregående år.

Om vi ser på 2024 som helhet har det varit en berg- och dalbana för företagskonkurserna i Sverige. Under året har nivåerna varierat, och i november såg vi försiktiga tecken på en återhämtning. I december noterar vi dock återigen en ökning av antalet konkurser, med en uppgång på 6 procent jämfört med samma period förra året. Det är tydligt att återhämtningen dröjer och att företagen fortfarande står inför makroekonomiska utmaningar, säger Vlasta Valan, Data scientist på affärs- och kreditinformationsföretaget UC.  
 
Ökat antal konkurser inom hotell- och restaurangbranschen, detaljhandeln och byggsektorn visar minskade siffror

Från december månads konkursstatistik noteras en ökning inom hotell- och restaurangbranschen. Antalet konkurser inom denna sektor har ökat med hela 62 procent jämfört med december förra året.

Samtidigt syns en nedgång inom flera andra branscher. Inom byggsektorn minskade konkurserna med 4 procent, inom transportsektorn var minskningen 18 procent, och detaljhandeln såg en minskning på 4 procent.

Sammanfattningsvis tyder detta på att vissa sektorer visar tecken på återhämtning, även om osäkerheten fortfarande råder för branscher som är känsliga för konjunktursvängningar, som hotell- och restaurang.

Inför julsäsongen visade konkursläget inom detaljhandeln positiva tecken på försiktig stabilisering. Detaljhandeln, som är starkt beroende av konsumenternas köpbeteende, visade en 4-procentig minskning av antalet konkurser.

Företagskonkurser 2024: En berg- och dalbana med långsam återhämtning – osäkerhet kvarstår trots positiva tecken 

Enligt Konjunkturinstitutets Barometerindikator för december fastslås det att lågkonjunkturen fortsätter att fördjupas och att en vändning kan förväntas först en bit in i 2025. Den största faktorn bakom den långsamma återhämtningen är de återhållsamma hushållen som är fortsatt försiktiga med konsumtionen. 

När vi summerar konkursstatistiken för 2024 står det klart att året har präglats av stor variation i konkursnivåerna. Den 6-procentiga ökningen av företagskonkurser i december tyder på att återhämtningen går långsammare än förväntat, även om ökningen inte är dramatisk. När vi blickar mot 2025 är läget fortsatt svårbedömt. En central faktor bakom den långsamma tillväxten i ekonomin är den återhållsamhet som svenska hushåll visar när det gäller att öka sin konsumtion. Inflationen har hållit sig strax under 2 procent under en längre period, och det förväntas att Riksbanken gradvis sänker styrräntan till 1,50 procent i juni 2025. De lägre räntorna tros stimulera både företagens investeringar och hushållens konsumtion, vilket kan leda till en mer positiv ekonomisk utveckling under 2025 med förhoppningsvis en minskning i antalet företagskonkurser som följd, säger Vlasta Valan. 


Om UCs konkursstatistik

UCs konkursstatistik omfattar aktie-, handels-, och kommanditbolag samt övriga juridiska personer. Den månatliga konkursstatistiken mäts från den första till den sista dagen per månad. Om månadsskiftet sker på en helg eller röd dag kommer statistiken mätas från den första till den sista tillgängliga arbetsdagen.

Län Procentuell förändring december* Procentuell förändring hittills 2024**
Stockholms län 11% 31%
Uppsala län -39% 13%
Södermanlands län 41% 15%
Östergötlands län -3% 20%
Jönköpings län 24% 42%
Kronobergs län 110% 26%
Kalmar län -37% 17%
Gotlands län -33% 42%
Blekinge län 7% 22%
Skåne län 21% 17%
Hallands län -14% 15%
Västra Götalands län 14% 25%
Värmlands län 0 % 5%
Örebro län -27% 1%
Västmanlands län 33% 30%
Dalarnas län -10% 12%
Gävleborgs län -45% 10%
Västernorrlands län 6% 23%
Jämtlands län -17% 17%
Västerbottens län -25% 4%
Norrbottens län -45% 40%
Sverige 6% 24%

* procentuell förändring jämfört med samma månad föregående år
** procentuell förändring jämfört med samma antal månader föregående år

UCs konkursstatistik omfattar aktiebolag, handels- och kommanditbolag, enskilda firmor samt övriga juridiska personer.