Konkursstatistik

Minskat antal Oförändrat Ökat antal Källa: UC AB

Hela året

Ladda ner karta som

Konkurserna minskar men för tidigt att kalla det en trendvändning

Konkursstatistik-image-770x433.jpg

Det oförutsägbara läget på marknaden fortsätter att avspegla sig i det varierande konkursläget bland svenska företag inom olika branscher. Under augusti månad minskade konkurserna bland företag inom byggindustri, detaljhandel och handel med motorfordon men ökade inom fastighetsverksamhet, partihandel och IT och kommunikation. ”Det är väldigt svårt att förutspå marknaden just nu, den kan ta oväntade vändningar” menar Gabriella Göransson som är vd på affärs- och kreditinformationsföretaget UC.

Enligt färsk statistik från UC minskade konkurserna under augusti månad med totalt 10 procent i hela landet, i jämförelse med i fjol.

Antalet nystarter minskade med 14 procent jämfört med i fjol.

- Även om konkurserna minskar så finns det många osäkerhetsfaktorer just nu som gör att marknaden är väldigt svår att förutse och gör att den kan ta oväntade vändningar, åtminstone på kort sikt. Förhoppningsvis har Riksbankens senaste räntesänkning och signalering om ökade lättnader till hösten en stabiliserande effekt framåt, vilket skulle få en positiv effekt inte minst på antalet nystarter i Sverige, menar Gabriella Göransson.

Fastighetsbranschens konkurser fortsätter att öka men bygg och detaljhandeln minskar

Den bransch som ökade mest under augusti var fastighetsbranschen med mer än en dubblering av konkurser. De branscher som minskade mest under augusti månad var byggindustrin och detaljhandeln som minskade med 2 procent respektive 26 procent i jämförelse med i fjol.

- Det finns flera positiva indikatorer som pekar mot en starkare svensk ekonomi framåt. En av dessa är att vi i vår statistik kan se att ökningen av antalet konkurser minskat sedan i våras. Men också att konkurskurvan nu börjat vända nedåt de senaste månaderna inom flera branscher såsom delar av handeln. Dessutom finns en uppsida för branscher inom turistnäringen med den svaga svenska kronan då det, tillsammans med ett varmare Europa, gör Sverige till ett alltmer attraktivt turistland och rekordmånga turister har hittills i år besökt Sverige.

Samtidigt finns det fortfarande en stor andel företag som har skatteskulder sedan pandemin och även om konsumenterna ser mer positivt på framtiden dröjer det innan Riksbankens både genomförda och planerade räntesänkningar ger effekt för hushållens plånböcker och företagen, avslutar Gabriella.

För att se konkursutvecklingen på läns- och kommunnivå samt branscher, besök https://www.uc.se/konkursstatistik/

Om UCs konkursstatistik

UCs konkursstatistik omfattar aktie-, handels-, och kommanditbolag samt övriga juridiska personer. Den månatliga konkursstatistiken mäts från den första till den sista dagen per månad. Om månadsskiftet sker på en helg eller röd dag kommer statistiken mätas från den första till den sista tillgängliga arbetsdagen.

På uc.se/konkursstatistik kan du se en karta över företagskonkurser på länsnivå.

 

Län Procentuell förändring augusti* Procentuell förändring hittills 2024**
Stockholms län -16% 40%
Uppsala län 0 % 33%
Södermanlands län -52% 16%
Östergötlands län 6% 31%
Jönköpings län 33% 48%
Kronobergs län 0 % 44%
Kalmar län -20% 34%
Gotlands län 200% 94%
Blekinge län -29% 35%
Skåne län -7% 30%
Hallands län -18% 23%
Västra Götalands län -3% 29%
Värmlands län 100% 19%
Örebro län -47% 13%
Västmanlands län -27% 44%
Dalarnas län -10% 29%
Gävleborgs län -18% 18%
Västernorrlands län 44% 43%
Jämtlands län 0 % 48%
Västerbottens län 40% 28%
Norrbottens län -11% 42%
Sverige -10% 34%

* procentuell förändring jämfört med samma månad föregående år
** procentuell förändring jämfört med samma antal månader föregående år

UCs konkursstatistik omfattar aktiebolag, handels- och kommanditbolag, enskilda firmor samt övriga juridiska personer.