ESG-rapportering – nyckeln till hållbart företagande och varför det berör oss alla

2025-01-31

Ansvarstagande och hållbar utveckling är centrala aspekter i dagens näringsliv. ESG-rapportering (Environmental, Social, and Governance) är ett av de viktigaste verktygen för att utvärdera och kommunicera företags ansvar och påverkan inom dessa områden, särskilt ur ett riskperspektiv. ESG-rapportering ger en översikt över hur företag hanterar miljöfrågor, sociala ansvar och styrning, vilket underlättar identifieringen av hållbara investerings-möjligheter. 

Med en rad nya EU-direktiv ökar kraven på transparens och jämförbarhet inom hållbarhetsrapportering. Direktiven syftar till att styra kapitalflöden mot mer hållbara investeringar, och snart kommer företag i allt större utsträckning att behöva hållbarhetsrapportera för att uppfylla lagkrav. 

ESG-rapportering ger företag möjlighet att redovisa sitt hållbarhetsarbete och skapa transparens och tillit hos sina intressenter. I den här artikeln går vi igenom ESG-rapporteringens grundprinciper och visar varför företag, oavsett storlek, bör överväga att implementera den, även om det inte är ett krav. Vi presenterar även UCs erbjudande när det kommer till hållbarhetsrapportering.

UCs Hållbarhetsrapport ESG ger en översikt av företagets hållbarhet och dess påverkan på miljö, social hållbarhet och bolagsstyrning

Med hjälp av UCs Hållbarhetsrapport ESG får bolagen en snabb och effektiv översikt över ett företags hållbarhetsprestanda. Vi erbjuder hållbarhetsdata inom olika områden, tillgänglig för både det egna och andra företag. Genom tillgång till korrekt information och relevant data kan bolag fatta välgrundade beslut och främja öppenhet och förtroende i samhället.  

ESG-rapportering är inte bara ett krav, utan en investering i framtidens företagande. När företag tar ansvar för miljö, sociala frågor och styrning skapar de en grund för långsiktig tillväxt och konkurrensfördelar, samtidigt som de bidrar till en hållbar utveckling i samhället, säger Matilda Hellsing, produktägare på UC. 

ESG-rapportering – obligatoriskt för vissa, snart för fler

I dagsläget är ESG-rapportering obligatorisk för stora företag, och enligt EU:s hållbarhetsdirektiv CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) utvidgades kraven från 1 januari 2024 för börsnoterade företag med över 500 anställda. År 2025 kommer även företag med över 250 anställda omfattas, och från 2026 blir rapporteringen obligatorisk för börsnoterade små och medelstora företag. 

Vad innebär ESG-rapportering?

ESG-rapportering är en strukturerad redovisning av företags ansvar inom miljö, sociala faktorer och styrning. Den ger en överblick över företagets hållbarhetsarbete och hur detta kommuniceras. För vissa företag är ESG-rapportering reglerad enligt lag, medan den för andra är frivillig men kan ge ett värdefullt konkurrensförsprång. 

CSRD – Corporate Sustainability Reporting Directive

CSRD är EU:s direktiv som innebär nya krav på hållbarhetsrapportering, utöver tidigare riktlinjer för icke-finansiell rapportering (NFRD). Direktivet ställer krav på att företag rapporterar om alla delar av ESG. 

ESG-rapportering lönar sig även utan lagkrav

Även om ditt företag inte omfattas av lagstadgad ESG-rapportering kan det ge fördelar. ESG-data används i bankernas kreditprocesser och kan förbättra företags möjligheter till förmånligare finansiering. Det hjälper också företag att stå ut i konkurrensen, särskilt där hållbarhet är centralt. 

Få insikt i hållbarhetsarbetet genom UC Hållbarhetsrapport ESG

UC hållbarhetsrapport ESG ger en bild av hur hållbart ett företag är. Rapporten tillhandahåller hållbarhetsdata inom olika affärsområden på ett snabbt och effektivt sätt. UC hållbarhetsrapport ESG finns för vilket aktiebolag som helst i Sverige, oavsett storlek – både noterade och onoterade. 

Genom korrekt information och data möjliggörs smartare beslut och ökad transparens, vilket bidrar till ökat förtroende i samhället.
 
Utforska UCs Hållbarhetsrapport ESG-rapporter och kontakta oss för mer information om hur ESG-rapportering kan stärka ditt företags hållbarhetsprofil. 

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!