Trendspaning på bedrägerier

2018-10-25

När vi på UC arbetar med företagsinformation och fraud hittar vi ibland ljusskygga företag. Det är bolag med kopplingar till baltisk maffia och finansbolag med stora skatteskulder. Vi ser märkliga bolag som sticker ut från mängden. Hur ska man som bankanställd se skillnad på ett bedrägligt bolag och vanliga bolag?

Under 2017 anmäldes 209 000 bedrägeribrott enligt brottsförebyggande rådet. Det verkar finnas många sätt att luras på.

Bolag går i konkurs med styrelsemedlemmar som sedan aldrig mer dyker upp igen bland andra konkursade bolag. Kanske är de målvakter, kanske har de fått sin identitet stulen. Det förekommer också att personer får betalt för att låna ut sin identitet. Ibland kommer de från Östeuropa och kanske följer de till och med till Sverige och skaffar BankID. Till slut hamnar de i Kronofogdens register.

Under en tid har mellan 20 och 25 procent av alla konkursade företag fastnat i UCs verktyg mot fraud, UC Detekt. Andelen bolag som fastnar ökar.

Hur går det till?

Vi hittar bedrägliga bolag i alla branscher. Men det finns en övervikt mot stora branscher som bygg och restaurang. Kanske är det för att de som luras har kännedom om vissa branscher. Det är lättare för en bedragare att svara på kritiska frågor om du verkar i en bransch du känner till. Ett vanligt brottsupplägg är att bolagen försöker lura Skattverket på moms. Det finns exempel på bolag som inte har registrerat sitt första bokslut men ändå har skatteskulder på över 50 miljoner.

Ett upplägg som är vanligt är att man utger sig för att vara ett kundföretags vd och ber att få leveranser skickade till en avvikande leveransadress. Brottslingen tar hela leveransen och säljer denna. Vd-mejl kan se mycket trovärdiga ut. Ibland är bara bokstav ändrad i mejladressen och mejlet ser korrekt ut vid en första anblick.

I andra upplägg importerar ett bolag varor som mobiltelefoner, och säljer det vidare till ett annat bolag under samma ägares kontroll. Importören säljer telefonerna till underpris och en vinst uppstår i det köpande bolaget. Momsen betalas aldrig och bolagen går i konkurs.

UCs tips

  • Våga lita på din magkänsla! Är det något som verkar vara för bra för att vara sant så är det antagligen så.
  • Se upp med nya kunder som vill att det ska gå så fort så att man inte hinner med de vanliga säkerhetsmomenten.
  • Var vaksam mot mejl från högt uppsatt person i företaget som ber dig överföra pengar. Följ rutinerna.

Vill du veta mer om UCs verktyg för att motverka bedrägerier?

Gå vår utbildning och lär dig undvika drabbas av bedrägerier!
Vill du veta mer om vårt fraudverktyg UC detekt?  

Publicerad 25 oktober 2018.