En spaning från Kreditföreningens höstkonferens

2019-10-08

Förra torsdagen samlades över 100 personer från Kreditsverige för att utbyta erfarenheter, lära känna varandra och få inspiration på Kreditföreningens årliga höstkonferens. Jag har haft förmånen att vara ordförande i föreningen under de senaste två åren och det är otroligt inspirerande att träffa så många från samma bransch och nätverka.

Kreditföreningen är en organisation som tillvaratar näringslivets intressen inom kredithantering och medlemmarna kommer från banker, finans- och inkassobolag. Frågor som diskuteras just nu inom kreditbranschen är bedrägerier, automatisering och digitalisering, regelverksefterlevnad som exempelvis GDPR, PSD2, KYC och Finansinspektionens nya regler kring kreditriskhantering. Men också mjukare frågor som hur vi hanterar stress och hur vi skapar trygga arbetsplatser stod på agendan.

Under dagen fick vi bland annat höra mer om penningtvätt vilket är ett stort problem, Unodc uppskattar att ungefär 2-5 procent av globala BNP per år tvättas. Vi fick också ta del av Brottsförebyggande rådets alldeles rykande färska rapport ”Tystnadskultur – En studie om tystnad mot rättsväsendet” där avsnittet ”Brott mot och inom organisationer” var extra intressant.

Swedbank var på plats och berättade om hur de använder AI och Machine learning inom sin kredithantering. Vi fick också höra Nordeas chefsekonom Annika Winsth berätta att hon ser en ganska mörk framtid för Sveriges konjunktur. Marcus Oskarsson gav oss en inblick kring politiska läget i Sverige och USA och hur valet i USA om ett år kommer påverka oss i Sverige.

Sista föreläsare var Ari Riabacke, fil dr i risk- och beslutsanalys, samt författaren till boken "Beslutspyramiden". Enligt honom har människor aldrig varit viktigare än nu, i tider av snabb teknikutveckling och med stora mängder informationsutbyte.

– Människor gör affärer med människor, inte maskiner. All forskning visar att människan inte är förändringsbenägen och att våra hjärnor har sett likadana ut i 30 000 år. Våra hjärnor är överdimensionerade för att upptäcka hot och risker vilket skapar ett problem i dagens samhälle, det vi tror är farligt är sällan det.

Ari pratade vidare om att beslut inte ska fattas på rädslor, utan på drömmar och förhoppningar. Rädslan att misslyckas har skapat mer misslyckanden än misslyckandena själva.
– Törs vi inte göra fel, kan vi inte heller göra rätt, avslutade han sin föreläsning.

Trots en intensiv dag fanns det mycket krafter kvar till kvällens middag och underhållning.

/Gabriella

Gabriella Göransson

VD UC AB

Med expertis inom kreditgivningsfrågor brinner Gabriella extra mycket för effektiva processer. Förutom jobb och familj sätter god mat, vänner och resor guldkant på hennes tillvaro. Här bloggar hon om vad som händer i kreditinformationsvärlden, både hos oss men i stort. Hon är även duktig på trender inom bedrägerier och delar med sig av sitt stora kunnande.