Fortsatt stora problem med bedrägerier
2019-09-30
Förra veckan besökte jag och några av mina kollegor Credmas event ”Financial Fraud Forum”. Dagen ingav hopp då många berättade om lyckosamma försök att förhindra bedrägerier, men också en dag där vi kunde konstatera att problemet med bedrägerier i det svenska samhället ökar för varje år som går. Under 2018 anmäldes 259 000 bedrägeribrott och flera gånger under föreläsningarna nämndes också kopplingar mellan bedrägerier och gängkriminalitet samt grövre brott.
Finanspolisen, Ekobrottsmyndigheten, Skatteverket och Bolagsverket berättade alla hur de kämpar med att förhindra samt lagföra bedrägerier men att kampen är ganska hopplös då anmälda fall vida överstiger de resurser som finns tillgängliga. Något som de också nämner är att de skulle kunna göra så mycket mer om de fick utbyta information med varandra. Nu hindrar sekretess- och registervårdslagstiftningen dem från att göra detta och de efterfrågar alla därför snabba lagändringar.
Mer personal och bättre kontroller
Ljusglimtar som nämndes är att i höstbudgeten som precis presenterats av regeringen så fick Kronofogden, Ekobrottsmyndigheten och Polisen mer pengar för att förhindra bedrägeribrott och kommer därför börja anställa mer personal. Bolagsverket berättade också att de tack vare ändrade rutiner inte har haft någon företagskapning som skett sedan innan sommaren, de har också vägrat registrering av kända målvakter i bolag och de har betydligt bättre kontroller på identitetshandlingar då utländska personer ska registreras som styrelseledamöter i aktiebolag. Bra jobbat!
Andra viktiga ämnen som diskuterades var penningtvätt, ryska maffian, hur en assistent kunde stjäla 7 miljoner dollar från sin arbetsgivare, hur Nordeas ”Fraud Intelligence team” jobbar och sist men inte minst fick vi höra hur Jens Lapidus samlar inspiration till sina böcker, bland annat Snabba Cash.
Vill ni veta mer om hur vi på UC jobbar för att förhindra bedrägerier så får ni gärna höra av er!
/Gabriella
Fler inlägg av Gabriella
- Intervju med KTH-professor om ansvarsfull kredit
- Intervju med Gimi om ungdomars privatekonomi
- Intervju med Jennie från DanskeBank
- Överskuldsättning som samhällsutmaning
- Almedalsveckan 2022
- UC-dagen 2021
- Så kan vi rädda fler unga från skuldfällan
- Finansinspektionen vill att långivare ska se svenskarnas skulder
- Allt fler unga hamnar i skuldfällan tack vare SMS-lån och mobillån
- Dags att skärpa marknadsföringen av konsumtionslån