Skratt och inspiration när vi samlades på UC-dagen 2017
2017-10-26
Vi måste prata. På det temat inledde vi dagen med många igenkännande skratt när Elaine Eksvärd pratade om hur svårt det kan vara med samtal och kommunikation. Under dagen blev det dock massor av spännande samtal när drygt 500 personer från bank- och finansbranschen samlades för att få inspiration och kunskap samt för att träffa branschkollegor.
Något som det diskuterades mycket om i pauserna var bland annat bedrägerier och olika regelverk som är aktuella i branschen, till exempel fjärde penningtvättsdirektivet och GDPR. Vilken enorm kunskap det finns hos våra kunder!
Bedrägerier var också något som UC:s experter pratade om, bland annat nämndes det att fem procent av nystartade bolag startas i bedrägligt syfte. Vi fick också veta att blancolånen fortsätter att öka i belopp - idag ligger snittbeloppet på ett blancolån på 160 000 kronor (!). När UC:s experter fick frågan om vilka två områden vi bör hålla extra koll på just nu så nämndes regelverksutvecklingen och bedrägerier.
Journalisten Joris Luyendijk berättade om sin erfarenheter från finansbranschen i London och skådespelerska Pia Johansson lärde oss hur vi kan förbättra våra relationer genom att medvetandegöra vilka signaler vi ständigt skickar ut via kropp, gester och energi!
En av dagens mest uppskattade talare var Swedbanks chefsekonom Anna Breman som har den unika förmågan att förklara komplexa frågeställningar på ett enkelt och lättförståeligt sätt. Anna gav oss ganska lugnande besked kring bostadsmarknaden och räntorna då svensk ekonomi är urstark.
Anna tror alltså att vi kommer att klara oss bra, skönt va? Bostadsmarknaden står och väger just nu, mycket på grund av amorteringskrav och att det byggs fler bostäder (skillnaden mellan utbud och efterfrågan minskar). Men Anna ser ingen fara för någon krasch. Vi kommer dock att bli 1 miljon fler svenskar på bara nio år så efterfrågan på bostäder kommer att vara fortsatt hög.
Kommer vågen av nya regler aldrig stanna av? Det undrade Kristian Bentzer, vd på konsultbolaget FCG. Att vi får nya regler beror på att vi har haft finanskriser som slagit enormt hårt, och dessa vill vi undvika i framtiden, det kan vi göra med en reglerad marknad. Så kanske är det inte så dumt att vi har tuffa regelverk?
Sist ut av dagens talare var Alexander Bard med ett föredrag som liknade ett fyrverkeri som aldrig vill ta slut! Mycket matnyttigt om framtiden, bland annat om möjligheten att arbeta varsomhelst i världen. Jag sammanfattar med Alexanders egna ord: Wherever my laptop is, my home is.
Hälsningar
Gabriella
PS. Håll utkik efter vår video från dagen som vi snart delar i våra sociala kanaler, såsom på Linkedin.
Fler inlägg av Gabriella
- Intervju med KTH-professor om ansvarsfull kredit
- Intervju med Gimi om ungdomars privatekonomi
- Intervju med Jennie från DanskeBank
- Överskuldsättning som samhällsutmaning
- Almedalsveckan 2022
- UC-dagen 2021
- Så kan vi rädda fler unga från skuldfällan
- Finansinspektionen vill att långivare ska se svenskarnas skulder
- Allt fler unga hamnar i skuldfällan tack vare SMS-lån och mobillån
- Dags att skärpa marknadsföringen av konsumtionslån