Vi får många frågor om kreditvärdighet. Ibland har de som ringer fått avslag hos banken eller kanske förlorat en upphandling. Det är inte UC som avgör vilka som ska få lån, men vi på UC är duktiga på att beräkna risknivåer på företag och privatpersoner. För att hjälpa företag som har eller riskerar att få en sämre kreditvärdighet på traven har vi samlat våra fem bästa tips!
Fråga 1: Hur förbättrar jag min kreditvärdighet på ett nystartat företag
Nystartade företag har generellt högre risk än andra. Det tar ofta längre tid att etablera sig än vad planen säger. Var därför extra noga med dina betalningar. Om du är sen med en betalning och den hamnar hos Kronofogden kan den slå hårt mot företagets kreditvärdighet. Det gäller även om du skulle få en betalningsanmärkning privat.
Ta hjälp av en bokföringsfirma och se till att du lämnar in ditt bokslut i tid. Och se till att ha en rejäl buffert när du startar ditt företag.
Fråga 2: Hur får jag reda på min kreditvärdighet?
Det är inte UC som bestämmer om du får handla på kredit, det gör kreditgivaren eller leverantören. Men många använder UC för att bestämma risken i ett företag. För att du ska få handla på faktura eller på kredit med ditt företag gäller det därför att ha koll på riskklassen. Likadant är det om du deltar i offentliga upphandlingar. Då är det vanligt med krav på en riskklass minst 3. Det enklaste sättet att ta reda på kreditvärdigheten är genom att köpa en kreditupplysning på ditt företag. Du kan enkelt köpa den online på vår hemsida.
Då får du en sammanställning på den information vi har om ditt företag och även vilken riskklass företaget har fått. Riskklass 3-5 signalerar bra riskklass. Riskklass 1 och 2 signalerar förhöjd risk. Skulle du ha en annan företagsform än aktiebolag mejlar du info@uc.se så hjälper vår kundservice dig.
Fråga 3: Jag har inte fått en riskklass på mitt företag. Hur kommer det sig?
En vanlig förklaring är att ditt företag har sprängt ramarna för revisorsförbehållet. Grundregeln enligt Aktiebolagslagen är att ett aktiebolag ska ha en revisor. Men det går att registrera ett förbehåll (undantag) om det skrivs in i bolagsordningen och att det registreras hos Bolagsverket.
Undantag
Undantaget från revisor kan man få om ett aktiebolag inte når upp till två av nedanstående värden för vart och ett av de två senaste räkenskapsåren:• fler än 3 anställda (i medeltal) • mer än 1,5 miljoner kronor i balansomslutning • mer än 3 miljoner kronor i nettoomsättning
Allt fler aktiebolag skaffar sig ett förbehåll, men växer sedan så att de överskrider reglerna. Därmed måste de skaffa en revisor, men många missar att göra det. I de fallen kan inte vi på UC ge bolaget en riskklass, eftersom bolaget i princip är likvidationspliktigt. Så vårt bästa tips är att skaffa en revisor! Läs mer på Bolagsverket.
Fråga 4: Varför har min riskklass försämrats, det har inte hänt något negativt i företaget?
Om ditt bolag skulle ha fått en betalningsanmärkning eller om hela styrelsen avgår är det lätt att förstå att riskklassen försämras. Men om det inte finns en sådan uppenbar förklaring behöver vi titta lite närmare på ditt bolag.
Det kan vara att någon i styrelsen har deklarerat en lägre inkomst, tagit många lån privat eller hoppat av styrelsen i ett annat bolag. Om ditt bolag tidigare har legat på gränsen till en sämre riskklass kan små försämringar göra så att företaget passerar gränsen till en lägre riskklass.
Fråga 5: Kan många kreditansökningar leda till en sämre riskklass?
Vi på UC samlar in en mängd data kring företag och privatpersoner. All data väger vi mot varandra för att förutspå risken för att bolaget ska hamna på obestånd. Vi tittar på en mängd data som bokslut, nyckeltal, betalningsanmärkningar, ålder och hur styrelsen ser ut.
En faktor vi tittar på är antalet gånger någon har tagit en kreditupplysning på ditt företag. Vi har sett ett samband mellan hur aktivt ett företag eller en privatperson är med att söka krediter och risken för att kreditgivaren inte får betalt. Det gäller speciellt i kombination med andra förändringar. Vi ser exempelvis att om bolaget har varit nästan inaktivt länge och plötsligt söker en mängd krediter ökar risken för obestånd. Det är lägre risk i företag där antalet kreditförfrågningar är mer konstant speciellt i kombination med kontinuitet i styrelsen och bra ekonomiska nyckeltal.
Vill du lära dig mer om företagsbedömning? Gå en av våra populära kurser!