För två veckor sedan stod jag tillsammans med mina kollegor på UC-dagen 2017 och pratade om det senaste inom kreditvärlden. På scen slog det mig vilken otrolig kompetens som återfanns i publiken på Clarion Hotel Sign. Det visade sig bland annat i de frågor vi fick av publiken. Tyvärr hann vi inte svara på alla frågor som kom till oss UC-experter så jag tänkte svara på några av dem här i stället. Förhoppningsvis är din fråga med!
Jag tänker inte bli långrandig utan tänkte helt enkelt rada upp frågorna tillsammans med svar som jag hoppas kan vara till nytta. So let’s begin!
”Vilken av era tjänster är bankerna dåliga på att utnyttja?”
Det är skiljer sig så klart åt men en tjänst som blir allt viktigare är UC Detekt som är vårt verktyg för att upptäcka bedrägerier. Den kan ni läsa mer om här!
”Har ni kompletterat konkursstatistiken med den samlade konkursskulden? Jag tror inte att skuldmassan har ökat i samma takt som antalet konkurser!?”
Det är en intressant reflektion! Om vi ser till data som är tillgänglig för oss, skuldsaldot hos Kronofogden, så har det ökat från 510 miljoner kronor från årsskiftet till 785 miljoner (september 2017) – en kraftig ökning.
Byggbranschen står för en femtedel av det totala skuldsaldot hos Kronofogdemyndigheten och det har också ökat med 55 procent sedan årsskiftet. Konkurserna i byggbranschen gick upp med 12 procent under perioden januari till oktober 2017 jämfört med samma period förra året.
”Blir det inte lite drastiskt att prata om en 10 procentig minskning av överlevnadsgraden för startups om det typ bara var 40 företag per år som startades enligt er definition?
Med vår definition av startup – ett bokslut ska ha rapporterats och vi ska ha läst in det – är det cirka 40 tusen aktiebolag som startar per år. Då blir det enligt oss rimligt att titta på procentuella ökningar. Överlevnadsgraden har ökat med 10 procent (inte minskat) vilket är en spännande utveckling!
”Har ni räknat bort alla enskilda firmor och kommanditbolag i er startup-statistik?”
Ja, statistiken berör endast aktiebolag.
”Jag upplever att ni redovisar förändring istatistik med endast %. Jag tycker man även skall redovisa absoluta tal.”
Det är alltid en avvägning mellan att vara fullständig och att publiken ska ha lätt att ta till sig budskapet när det gäller statistik och data, speciellt från en scen. Men konkursstatistik och startupstatistik redovisar vi både i absoluta tal och i procent på uc.se.
”Finns det något "straff" i lagens mening för de företag som saknar revisor men som ska ha det enligt regeln?”
Nej det finns idag inget straff för de bolag som måste ha revisor enligt reglerna men som ändå inte har det. Om du tar en UC på ett sådant bolag, ger vi dig däremot en varning på ett sådant bolag.
”Har postnummer någon påverkan på riskprognosen och kreditvärdigheten?”
Nej, vi tycker att du som privatperson ska bedömas på egna meriter och inte på vilka grannar du har. Din adress påverkar inte din kreditvärdighet!
”Kommer UC att samarbeta med era nordiska motsvarigheter?”
UC har ett mångårigt samarbete med ledande kreditupplysningsföretag både i Norden, Europa och även i resten av världen. I Norden ingår vi i NCA, Nordic Credit Alliance, så samarbetar gör vi i högsta grad!
Samarbetet gör bland annat att du kan ta en kreditupplysning på en privatperson eller på ett företag i Norden eller i stora delar av Europa och få ett svar direkt på skärmen. Vi är även medlemmar i BIGNet, Business Information Group Network, som är ett partnerskap mellan kreditupplysningsföretag i hela 23 europeiska länder. Du kan läsa mer om våra samarbeten här!
Jag hoppas att dessa svar gav er lite mer kött på benen kring oss på UC och hur vi arbetar. Jag hoppas även att ni tyckte att resten av eventet var intressant!
Hälsningar Richard